HM Installaties
Menu
HM Installaties
  • Zonnepanelen
  • Zonnepanelen
Links
Rechts

Zonnepanelen

Zonnepanelen maken op het dak van uw woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektrictiteitsnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig.

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Opbrengsten

Net als bij alle elektrische apparaten staat ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in watt. De productie van elektriciteit is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximalevermogen aangegeven: watt-piek (wp). In een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur (Standaard Test Condities) is die gemeten.

Bij het berekenen van de werkelijke opbrengst, gebruiken wij kengetallen om de waarden voor Nederlandse omstandigheden te combineren met de hellingshoek en windrichting van het paneel.

Terugverdientijd:

Op basis van opbrengst panelen, energieprijs, eventuele subsidie en de initiele investering is een terugverdientijd te bepalen.

HM Installaties kan u het gehele traject verzorgen van aanbieding tot uitvoering tot beheer.

Onderhoud

Zonnepanelen vragen weinig onderhoud: maak de panelen elk jaar schoon, om vogelpoep, algenaanslag en stof te verwijderen. En let op de omvormer: houdt deze schoon, want de omvormer is gevoelig voor warmte en stofvorming.

Controleer of er in de loop van de tijd geen schaduw gevende objecten zijn bijgekomen.

Subsidie

Ook in 2013 is er subsidie voor zonnepanelen. U kunt uw aanvraag voor subisidie digitaal indienen bij AgentschapNL via het e-loket. De subsidiepot voor 2012 van 22 miljoen euro is vorig jaar op gegaan.

Voor 2013 zit er 30 miljoen euro in de subsidiepot voor zonnepanelen. Na 2013 stopt deze subsidieregeling voor zonnepanelen.

Het Ministerie van Economische zaken, landbouw en innovatie heeft per 2 juli 2012 deze landelijke subsidieregeling voor particulieren ingevoerd. Huishoudens kunnen volgens deze regeling subsidie aanvragen voor 15 procent van het aankoopbedrag van hun installatie van zonnepanelen

Onder het aankoopbedrag vallen de kosten voor het materiaal, zoals de aanschaf van de panelen en de omvormers, maar niet de arbeids- en verbouwingskosten.

Maximaal 650 euro subsidie

Een van de voorwaarden is dat het systeem meer dan 600 watt-piek vermogen heeft. Zonnepanelen voor huishoudens hebben vaak een vermogen van 1.400 watt-piek, dat is een systeem met circa 10 m2 panelen.

De subsidie is niet onbeperkt. Per installatie wordt maximaal 3.500 watt-piek gesubsidieerd (een systeem met ongeveer 20 m2 panelen); ofwel maximaal 650 euro per installatie.

Aanvragen subsidie kan op Agentschapnl

Terug naar het overzicht

HM Installaties BV
Minkmaatstraat 112
7514 EG Enschede
Tel 053 477 83 83
Fax 053 432 70 50
info@hminstallaties.nl


Privacy verklaring